What is this? From this page you can use the Social Web links to save Hennep to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
January 11, 2007

Hennep

Posted in: Alternatieve geneeswijzen

Hennep – Tien manieren om deze vaste plant te gebruiken

 

De industriële hennepplant is één van de oudste gecultiveerde planten. Er zijn sporen te vinden in het Midden-Oosten en China die teruggaan tot 8000 voor Christus. De vezels van hennep werden gebruikt voor het vervaardigen van allerlei soorten textiel en de zaden werden gegeten. De hennepplant heeft een lange voorgeschiedenis als veelzijdige en zeer nuttige plant. De Latijnse naam, cannabis sativa, betekent nuttige hennep en aan die betekenis voldoet deze plant zeker.

 

Later werd hennep gebruikt om zeildoek te maken voor zeilen, netten en scheepstuig. De plant bleek zeer sterk en elastisch te zijn. Er werden ook papier, garen, dekens en tapijten gemaakt van hennep. Van Gogh en Rembrandt gebruikten zelfs doeken gemaakt uit hennep. Pelgrims brachten voor het eerst hennepzaden mee naar de Verenigde Staten in 1632. Rond 1850 bekleedde hennep de derde plaats in het rijtje van de oogst in Amerika.

 

Hennep is niet dezelfde plant als marihuana, hoewel ze aan elkaar verwant zijn. De hennepplant ziet er anders uit en wordt voor andere doeleinden gebruikt. Hennep behoort tot de familie van de netels en wordt 5 tot 15 voet hoog. De plant heeft verschillende zaagvormige, smalle, donkergroene bladeren. Hennep is hoog en de meeste bladeren groeien aan de bovenkant dicht bij elkaar. Hennep kan in bijna alle omstandigheden geteeld worden en vraagt weinig verzorging. Hennep groeit gemakkelijk en snel.

Tegenwoordig wordt hennep gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. Nu volgen tien manieren om deze vaste plant te gebruiken.

 

Voeding
Hennep kan in vele recepten gebruikt worden en geeft voedsel een bijkomende gezondheidspunch. Er wordt sla-olie gemaakt van hennep en hennepzaden kunnen gegeten worden zoals noten of toegevoegd worden aan gebakken voedingswaren. Hennep bevat veel aminozuren, gezonde olie en belangrijke essentiële vetzuren. Hennepzaden kunnen gemalen gebruikt worden als toevoeging aan olie of verwerkt in bloem.

 

Dierenvoeding
Deze plant bevat ook gezonde proteïnen voor dieren. Verwerkt in dierenvoeding geeft hennep katten een volle en glanzende pels. Hennep kan gebruikt worden als voedingssupplement voor katten, honden, paarden en koeien. Ook vogels eten graag hennepzaadjes. De hennepplant bevat essentiële proteïnen en vitamine A en wordt gemakkelijk opgenomen.

Strooisel voor dierenDe hennepplant is zeer absorberend en dat maakt de plant ideaal om te gebruiken als strooisel in dierennesten zoals van ratten, cavia’s en andere knaagdieren. Het is minder geschikt voor kattenbakken.

Lichaamsolie en lotions
De olie van de hennepplant is goed bruikbaar voor lotions en lichaamsolie. Hennep bevat EFA dat als vochtingbrenger goed is om droge en beschadigde  huid te regenereren.

 

Papier
Papier, gemaakt van hennep, is zuinig en goed voor het milieu. Aangezien er minder bomen worden gebruikt bij het maken van papier uit hennep, helpt het gebruiken van hennep bij de bescherming van bossen en wild. Hennep moet ook minder gebleekt worden waardoor er minder watervervuiling is.

 

Bouwmaterialen
Er kunnen sterke en stevige bouwmaterialen gemaakt worden van hennep. Er wordt hennepcement gemaakt met de binnenste vezels en mineralen. Hennepbalen kunnen gebruikt worden zoals strobalen. Huizen, gemaakt met hennep, zijn sterk en resistent voor water. Ze kunnen zelfs een tornado doorstaan met weinig of geen schade. Het gebruik van hennep in de bouwsector zou duizenden dollars kunnen besparen en is meer milieuvriendelijk.

 

Brandstof
Hennep kan gebruikt worden voor het produceren van alternatieve brandstoffen zoals bio-diesel en ethanol. De zaden, het stro en het kaf van de plant kunnen allemaal gebruikt worden. Hennep produceert per acre meer ethanol dan graan.

 

Olie
In het verleden werd hennepolie gebruikt voor lantaarns, kaarsen en verf. Hennep heeft geen meststoffen, pesticiden of schimmelbestrijdingsmiddelen nodig tijdens het groeien. Hennepolie kan gebruikt worden voor bijna elk produkt waarvoor olie nodig is, inclusief olieverf. Verf, gemaakt van hennep, gaat langer mee en is duurzamer. Hennepprodukten zijn niet-toxisch en kunnen weggegooid worden zonder schade voor het milieu.

 

Kleding
Hennep is een schitterende materiaal voor het maken van textiel en kleding. De vezels hebben minder toxische chemicaliën en water nodig om te groeien dan katoen. Hennep gaat jaren mee en is op natuurlijke wijze resistent aan UV-stralen en schimmels. Grote merken, zoals Armani, Disney, Ralph Lauren, Adidas en Calvin Klein, gebruiken nu hennepvezels voor het vervaardigen van kleding.

 

Plastiek
Het gebruiken van bio-afbreekbare hennepprodukten kan helpen bij het verminderen van de afvalberg. Hennep werd in het verleden al gebruikt als verpakkingsmateriaal en wordt nu ook gebruikt voor het maken van produkten zoals CD-doosjes en juwelenkistjes.


Return to: Hennep