What is this? From this page you can use the Social Web links to save Lavendel to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
January 18, 2007

Lavendel

Posted in: Alternatieve geneeswijzen

Liefde voor lavendel – Natuurlijke ontspanning

Lavendel is het meest populaire aromatische kruid en wordt ook wel “ koningin van de kruiden” genoemd. Wist je trouwens dat het jaar 1999 benoemd werd tot “jaar van de lavendel”? Lavendel is één van de meest gebruikte aromatische kruiden en wordt al eeuwen lang gecultiveerd en gebruikt.
In vroegere tijden gebruikten de Egyptenaren lavendel voor wierook en parfums en ook bij de mummificatie. De Romeinen, Arabieren en Grieken offerden lavendel aan hun goden.  Echte lavendel, die gevonden wordt in de Franse en Mediterrane Alpen, wordt beschouwd als de beste in zijn soort omdat hij essentiële olie van een hoge kwaliteit levert. Dit heerlijke aromatische kruid kan gevonden worden op een hoogte van 6000 voet. In onze huidige maatschappij wordt lavendel gebruikt als essentiële olie en zowel plaatselijk als inwendig toegepast bij allerlei ziektes. Lavendel kan ook gebruikt worden als culinair ingrediënt.

Lavendel is werkzaam op een heel aantal vlakken: het kan aromatisch gebruikt worden (meest gekende toepassing), het kan helpen bij winderigheid, werkt antibacterieel, antiseptisch, kalmerend, slijmoplossend, stimulerend, krampopheffend en wordt ook gebruikt voor kosmetische doeleinden.
Lavendel kan sommige kinderziektes voorkomen en kan woede-aanvallen bij sommige kinderen kalmeren.
Enkele van de meest gebruikte toepassingen van lavendel zijn het behandelen van brandwonden (zowel oppervlakkige als ernstige), eczeem, schaafwonden, snijwonden, ontstekingen, huidontstekingen, hoofdpijn, migraine, flauwvallen, misselijkheid, slapeloosheid, bacteriële infecties, zweren, acne, artritis en reuma. Lavendelolie is een niet-toxisch bacillendodend middel dat linalool en linaloolacetaat bevat, stoffen die een belangrijke rol spelen bij genezingsprocessen.

Het inhaleren van lavendel heeft een kalmerend effect op mens en dier, dat te verkiezen is boven het eveneens kalmerend effect van pepermunt en geranium. Deze kalmerende werking zou wel eens de reden kunnen zijn waarom deze aromatische planten gebruikt worden bij o.a. depressie, slaapstoornissen en premenstrueel syndroom. Lavendel wordt vaak uitwendig gebruikt, zoals in schoonheidsprodukten en badprodukten. Dergelijke produkten zijn dikwijls verkrijgbaar in geschenkenmandjes die een mooi geschenk zijn voor een bijzondere gelegenheid. Wanneer je iemand lavendel schenkt, zal het zonder twijfel erg geapprecieerd worden. Lavendel wordt ook gebruikt in aromtherapieprodukten en –behandelingen. Er zijn specifieke toepassingen van lavendel verkrijgbaar voor het behandelen van depressie en om te gebruiken voor hoofdkussens.

Lavendel is een erg populair geschenk en je kan het afzonderlijk vinden of in een geschenkverpakking. De meeste aromatherapie-geschenken bevatten lavendelolie en gedroogde lavendelbloemen. Enkele voorbeelden zijn bruisende badballen, lavendelzakjes om in een kast of lade te leggen, badparels, badzout, hand- en bodylotion, kalmerend zeezout met kruiden en zeep. Bij de schoonheidsprodukten vind je allerlei huidverzorgingsprodukten, verstuivers en haarverzorgingsprodukten. Al die produkten hebben als doel een gevoel van rust en ontspanning te creëren.

In huis kan je lavendel terugvinden in schoonmaakprodukten, het kan ook gebruikt worden in allerlei recepten. Doorheen de geschiedenis was lavendel te vinden in de huizen van vele historische figuren. Koningin Victoria bijvoorbeeld stond erop dat de meubels en de vloer gepoetst werden met lavendel om de kamers in huis op te frissen. Koningin Elizabeth I van Engeland dronk graag een kopje lavendelthee ter verlichting van migraine en andere ziektes. Tijdens de eerste wereldoorlog wasten verpleegsters de wonden van gewonde soldaten met lavendel omwille van de antiseptische werking.

Lavendel is een erg veelzijdig kruid dat gebruikt voor het koken thuis maar ook in chique restaurants. De frisse eetbare bloemen zijn bruikbaar om de smaak en het uitzicht van eender welk voedsel te verbeteren.
Lavendel is familie van munt en verwant aan salie, tijm en rozemarijn. De bloemen en de blaadjes van lavendel kunnen vers gebruikt worden, de knoppen en stengels kunnen gedroogd worden voor gebruik. Lavendel is goed te combineren met andere kruiden, zoals bonenkruid, venkel en oregano en ook met de kruiden van de muntfamilie: salie, tijm en rozemarijn. Lavendel kan best spaarzaam gebruikt worden omdat het een sterk aroma heeft dat aan een gerecht een bittere smaak kan geven , bijna alsof je parfum zou opeten. Dus, wanneer je klaar bent voor een culinair expe-riment: voeg eens een takje lavendel toe aan je mengsel en geniet ervan!


Return to: Lavendel