What is this? From this page you can use the Social Web links to save Magnetische Therapie to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
January 21, 2007

Magnetische Therapie

Posted in: Alternatieve geneeswijzen

De aantrekkingskracht van Magnetische Therapie

Magnetische Therapie is een rijzende ster binnen de alternatieve methodes voor het behandelen van algemene ziektes en aandoeningen. Magnetische therapie wordt toegepast bij ziektes zoals artritis, pijn, ontstekingen, gespannen spieren, migraine, tumoren, astma, allergieën, diabetes en bij vele andere genezingsproblemen. Uit sommige onderzoeken blijkt dat magnetische therapie effectief werkt terwijl andere wetenschappers het tegendeel beweren. Hoewel magneten al duizenden jaren gebruikt worden om ziektes te behandelen, is er geen wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit van de magnetische therapie te bewijzen. Toch zijn er vele getuigenissen van mensen die zweren bij de genezende kracht van magneten. Bezitten magneten echt genezende krachten? Het hangt er vanaf aan wie je het vraagt. En wat is er trouwens belangrijker: wetenschappelijke bewijzen of een positieve persoonlijk ervaring?

Er zijn verklaringen over magnetische therapie teruggevonden in oude medische teksten uit China en zelfs in sommige religieuze documenten uit het Hindoeïsme. Ook de Egyptenaren, Romeinen en Grieken gebruikten de magnetische therapie bij de behandeling van allerlei ziektes, gaande van artritis tot depressie. In onze huidige wereld zoeken miljoenen mensen, van de gemiddelde persoon tot professionele atleten, hun heil in de magnetische therapie om een resem medische problemen te behandelen. Het geloof in de effectiviteit van magnetische therapie is astronomisch. Er worden magneten verkocht in allerlei vormen, de meest populaire zijn de magnetische armbanden die aan de man gebracht worden via allerlei reclamespots en tegenwoordig ook via internet met prijzen van €5 tot €800.
Je vindt magnetische juwelen in verschillende maten, vormen en stijlen. De werking berust op het idee dat de magneet invloed uitoefent op het proces in de bloedstroom dat de hoeveelheid zuurstof controleert. Er wordt ook aangenomen dat het dragen van een magnetisch juweel het ze-nuwstelsel stabiliseert en zo pijn en ongemak kan verlichten.

Vele beoefenaars van alternatieve therapieën geloven in de helende kracht van magneten en verklaren dat het laatste onderzoek uitwijst dat magnetische therapie wel degelijk werkt. Onderzoekers van het “Baylor College of Medicine” in Houston (Texas) deden een studie waarbij ze echte en valse magneten gebruikten bij patiënten met pijn in de benen veroorzaakt door het post-poliosyndroom. Het resultaat van de studie was dat 76% van de patiënten behandeld met echte magneten een verlichting van de pijn voelde, terwijl slechts 18% van de patiënten behandeld met de valse magneten hetzelfde ervaarde. Andere onderzoekers hebben aangetoond dat magneten de pijn verlichten bij patiënten die lijden aan fibro-myalgie. Bij deze studie sliep een deel van de patiënten op magnetische matrassen en een ander deel op gewone matrassen. De patiënten die op de magnetische matrassen sliepen, ervaarden meer verlichting van de pijn dan degenen die op de gewone matrassen sliepen. Onderzoek naar de klachten en de behandeling van diabetes toont de effectiviteit aan van het gebruik van een magnetisch voetbed om typische klachten, zoals tintelingen, te behandelen. Ook pijn en gevoelloosheid in de voeten werden reeds succesvol behandeld door het gebruik van het magnetische voetbed. Bijna 80% van de patiënten die diabetes-verwante klachten hebben, verklaren dat het gebruik van magneten grote verlichting biedt bij pijn, tintelingen en gevoelloosheid.
 
Wanneer magneten tegen de huid worden gehouden, ontspannen de wanden van de haarvaten zich zodat er meer bloedtoevoer is naar het pijnlijke gebied. Magneten worden ook gebruikt om de spiersamentrekkingen die aan de basis liggen van pijn te voorkomen, door tussenbeide te komen bij spiersamentrekkingen en door de electrochemische reacties in de zenuwcellen te belemmeren. Zo verhinderen de magneten het doorgeven van pijnsignalen aan de hersenen. Er zijn vele voorschriften en pijnstillers te verkrijgen; de aantrekkingskracht van magnetische therapie ligt in het feit dat de therapie geen riskante neveneffecten heeft.

Als je voor het eerst kennismaakt met magnetische therapie kan je best beginnen met het dragen van een metalen magneet in de vorm van een medaille, gemaakt uit een samenstelling van neodymium-boron . Deze magneten hebben een zeer goede werking en zijn goedkoper dan andere magneten. De magnetische waarde wordt uitgedrukt in ‘gauss’. Hoe hoger de magnetische gauss-waarde, des te groter is de verlichting bij pijn. Een gewone koelkastmagneet heeft een waarde van ongeveer 10 gauss, wat te zwak is om effectief door de huid te dringen en enkel zou kunnen helpen bij een kleine kneuzing. Medische magneten kunnen een waarde hebben van 400 tot meer dan 10.000 gauss.

De magneet wordt op de aangetaste zone geplaatst en kan bevestigd worden met behulp van zelfklevende verbanden of pleisters. Wanneer er na enkele dagen geen resultaat is, probeer dan de magneet op een andere plaats te bevestigen. Wanneer er ook dan geen resultaat is na 3 tot 4 weken, kan je aannemen dat de magnetische therapie niet werkt voor jou. Je kan een andere magneet proberen of een magneet met een hogere gauss-waarde, of je kan je dokter raadplegen over andere, meer conventionele methodes.


Return to: Magnetische Therapie