What is this? From this page you can use the Social Web links to save Basis Voedingsregels to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
June 19, 2008

Basis Voedingsregels

Posted in: Alternatieve geneeswijzen

Je bent wat je eet - basis voedingsregels

Om je ideale gewicht te bekomen dien je er simpelweg voor te zorgen dat het aantal calorieën dat je verbrandt groter is dan het aantal dat je opslaat. Goede voedingskennis is hier erg belangrijk want de juiste voeding kan er tevens voor zorgen dat je gezondheid erop vooruit gaat. Belangrijk hierbij is een gevarieerde voeding, het tellen van de calorieën en het vermijden van dikmakers. Voor een degelijk dieet heb je een goed uitgebalanceerde voeding nodig. Hierdoor verlies je cholesterol, verlaagt je bloeddruk en verlies je gewicht.

Om goed te kunnen functioneren vraagt je lichaam de juiste combinatie voedingsmiddelen. Koolhydraten vormen hierbij de belangrijkste groep. Zij vormen de fundamenten van je dieet. Het lichaam gebruikt koolhydraten om suikers aan te maken die ze kan opslaan voor later gebruik. Teveel aan suikers wordt echter opgeslagen als vet. We onderscheiden simpele en complexe koolhydraten. Gewone suikers behoren tot de simpele, terwijl vezels en zetmeel tot de complexe behoren.
Eiwitten zijn een andere belangrijke voedingsgroep. Zij helpen bij het aanmaken van spiervezels en hormonen. Net zoals bij koolhydraten wordt het teveel aan eiwitten opgeslagen als vet.

Dierlijke en plantaardige eiwitten vormen de hoofdgroepen. Teveel aan dierlijke eiwitten kan een te hoog cholesterolgehalte tot gevolg hebben. Maar hoe raar het ook klinkt: ook vetten behoren tot de bouwstenen voor ons lichaam. Onverzadigde vetten zijn namelijk gezond voor ons. Ook vitaminen mogen uiteraard niet ontbreken. Ze helpen bij de voedselverbranding en zorgen tevens voor het bestrijden van ziektes.

Zo worden vitamine C, A en E ook anti-oxidanten genoemd.  Ze helpen aderverkalking voorkomen. Vitamine B-1 bevordert de spijsvertering en versterkt het zenuwstelsel. Vitamine B-2 is nodig voor de aanmaak van onze cellen. Vitamine B-3 helpt bij het ontgiften van je lichaam. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en vitamine D bij de opname van calcium. Vitamine K zorgt ervoor dat je bloed dik genoeg blijft. Mineralen en spore-elementen zijn eveneens onontbeerlijk . Chlorine helpt bij de aanmaak van verteringssappen. Fosfor versterkt de beenderen. Ook deze spore-elementen halen we uit een gezonde voeding. Ook zouten mogen niet ontbreken, maar zorg ervoor dat je nooit meer dan 2400 mg per dag inneemt. Teveel kan zorgen voor verhoogde bloeddruk.

Om tot een gezonde en evenwichtige voeding te komen zijn er verschillende richtlijnen. Zorg er vooreerst voor dat er dagelijks minstens 300gram groenten en 250 gram fruit op het menu staan. En zorg voor de nodige variatie. Kies minstens vier keer per week iets uit de subgroepen bij de groenten.
Verder dien je minstens 100 gram volle graanproducten te verorberen. Ook melk maakt dagelijks deel uit van je voeding. Dagelijks anderhalve liter aan magere melk of melkproducten is ideaal. De totale vet inname moet schommelen tussen 10 en 30% van je calorieën. Het grootste deel hiervan zijn onverzadigde vetten. Verzadigde vetten brengen juist schade toe aan je gezondheid. Vlees, gevogelte, gedroogde bonen, melk en melkproducten dienen allen mager, vetarm of vetvrij te zijn. Minder dan 10% van je calorieën hoeft van verzadigde vetten te komen. Vezelrijk fruit, groenten en volle granen alsook kaliumrijke voedsel zijn een must. Alcohol gebruik je alleen met mate!

De basis voor een gezond dieet is een uitstekend gebalanceerde voeding!


Return to: Basis Voedingsregels