Main menu:

Site searchCategorie

10 Gezonde Thees

Groene thee
Groene thee bestaat in vele variëteiten en bezit vele waardevolle voedingsstoffen. Enkele groene theesoorten, erg populair in Azië, zijn: groene jasmijnthee, jasmijnthee “Dragon Pearl”, groene pioenthee en geroosterde Japanse groene thee. Elke groene thee is rijk aan voedingsstoffen en mineralen. Nadat groene thee geplukt is, wordt hij gedroogd met hete lucht. De theeblaadjes worden dan in een pan gebakken, maar niet gefermenteerd. Niet gefermenteerde thee bewaart beter de  voedingsstoffen en vitamines die zich van nature in de theeblaadjes bevinden.
Groene thee bevat ook vitamine C. Vitamine C versterkt op natuurlijke wijze het immuunsysteem en bevordert de algemene gezondheid. Ook fluoride is van nature aanwezig in thee. Fluoride versterkt het beendergestel en voorkomt tandbederf.

Oolong thee
Oolong thee is bekend voor zijn positieve effect op de spijsvertering en voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het lichaam. Oolong thee is afkomstig van grote volgroeide bomen en heeft een volle smaak. De blaadjes worden half gefermenteerd en krijgen, na het plukken, de tijd om te drogen tot al het vocht verdwenen is. Het proces van half-fermenteren gebeurt nadat de blaadjes in de schaduw zijn gelegd. Oolong thee heeft een aangename nasmaak en een zoet maar fruitig aroma. Enkele variëteiten van oolong thee zijn: jasmijnthee, “Ice Peak”, “Hairy Crab” en “Wuyi Rock” thee.

Witte thee
Witte thee wordt verkregen door zeer jonge theeblaadjes te gebruiken die nog bedekt zijn met dons. De blaadjes worden niet gefermenteerd. Ze worden gestoomd en gedroogd in de zon. Door het uitblijven van het fermentatieproces bevat witte thee een hoge concentratie van chemische bestanddelen die erom bekend staan kanker tegen te gaan. Omdat de blaadjes nog donzig zijn, lijkt de thee zilverwit. Witte thee heeft een zoet aroma en een frisse smaak. Enkele witte theesoorten zijn: “Silver Needle”, “Witte Pioen” en Jasmijn “Silver Needle”.

Zwarte thee
Zwarte theemengelingen zijn erg populair in de westerse wereld en worden gebruikt in Engelse theesoorten. Nadat de theeblaadjes geplukt zijn, ondergaan de blaadjes een fermentatieproces waardoor ze donker tot bijna zwart worden. Zwarte thee kan ook verschillende smaken hebben. De thee kan bloemrijk smaken, fruitig, kruidig en kan zelfs een nootachtige smaak hebben. Zwarte thee, die ook anti-oxidanten bevat, is bekend voor het verminderen van het risico op beroertes en van bloedklonters in de aders. Enkele zwarte theevariëteiten zijn: zwarte thee, “Rose” thee, “English Breakfast” en “Earl Grey”.

Kamillethee
Kamillethee, die beschouwd wordt als bloementhee, heeft een zeer aromatische en fruitige smaak en behoort tot de familie van de madeliefjes. Deze thee helpt bij tandpijn, slapeloosheid en spierkrampen en kan zwellingen bij huidirritaties verminderen.

Rozenknopthee
Rozenknop is een andere bloementhee. Deze thee wordt gemaakt van rozenknoppen van de rozenstruik. De thee heeft een zeer zoet, bloemig aroma en een lichte, zoete smaak. Rozenknop thee wordt vaak gebruikt in combinatie met andere theesoorten. De essentiële olie in rozenknopthee bevordert de circulatie.

“Wild Holy” thee
“Wild Holy” thee heeft een bittere smaak en wordt vaak gebruikt voor medicinale doeleinden eerder dan voor de smaak. Deze thee helpt bij het ontgiften van het lichaam, ondersteunt de bloedcirculatie en de spijsvertering. Bij regelmatig gebruik worden bloeddruk en zwaarlijvigheid onder controle gehouden.

Melkthee
Melkthee, een Indische zwarte theemengeling met kruiden, is de populairste thee in India en Sri Lanka. De thee wordt meestal gezet met melk en kruiden, zoals kaneel, cardemom en gember. Melkthee in combinatie met andere theesoorten, zoals groene thee, bevordert de algemene gezondheid.

Rode thee
Onderzoek heeft aangetoond dat deze thee, die in Afrika groeit, rijk is aan anti-oxidanten. Rode thee is caffeïnevrij en ondersteunt het immuunsysteem. Variëteiten van deze theesoort zijn: “Florida Orange”, “Organic Cape”, “Organic Green” en “Organic Green Summer”.

Paraguay Mate
Deze thee is erg populair in Zuid-Amerika. Hij wordt gezet met kruiden en met een rietje uit een kalebas gedronken. De thee heeft een gunstige invloed op de gezondheid en wordt gebruikt bij depressie, om de spijsvertering te bevorderen en om het energiepeil te  versterken.Technorati Tags: No Tags