Main menu:

Site search



Categorie

Azijn Als Natuurlijke Remedie

Azijn is in wezen zure wijn. Het is niet alleen een nuttig ingrediënt in de keuken maar ook een bestanddeel van natuurlijke gezondheidsremedies. Er bestaan verschillende soorten azijn: witte gedistilleerde azijn, appelazijn, cider en wijnazijn. Azijn wordt als natuurlijke remedie al meer dan 10.000 jaar gebruikt. In de loop der jaren werd azijn gemaakt van melasse, sorghum, fruit, bessen, honing en zelfs van bier. Azijn wordt gemaakt door het fermenteren van natuurlijke suikers tot alcohol en dan tot azijn.

Vandaag wordt azijn nog steeds geproduceerd en gebruikt zoals in het verleden. Er bestaan nu wel veel meer soorten azijn waaronder bijzondere soorten zoals balsamico, rijstazijn, rijstwijn, frambozenazijn, ananasazijn en andere aromatische soorten.

Appelciderazijn is één van de oudste en meest gebruikte soorten op de markt. Cider of appelciderazijn wordt verkregen door een tweedelig fermentatieproces van het sap van appels. Deze azijn bevat vitamine C, E, A, B1, B2, B6, proto-vitamine en betacaroteen. Appelciderazijn bevat ook vele mineralen en spoorelementen zoals kalium, calcium, natrium, koper, ijzer en magnesium.

Hoewel de meeste mensen niet houden van de smaak van appelciderazijn, is er aangetoond dat het gebruik van deze azijn de symptomen van allergieën voor pollen, voedsel en huisdieren kan verlichten. Het werkt ook genezend bij sinusontstekingen en helpt bij de behandeling van acne, hoge cholesterol, keelpijn en artritis. Traditioneel wordt aangeraden dat je appelciderazijn best kan drinken. De aanbevolen dosis is twee soeplepels azijn toegevoegd aan acht ons water met een beetje honing om de smaak te verbeteren. Deze dosis neem je dan drie keer per dag.

Ciderazijn kan ook helpen bij keelpijn. Een mengsel van gelijke delen azijn en honing helpt bij congestie in de keel. Een andere manier om ciderazijn in te nemen is de cider te drinken vermengd met een of twee theelepels honing. Dit helpt bij sommige mensen die lijden aan artritis en reumatiek. Ook mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom kunnen baat vinden bij het drinken van ciderazijn met water om lichte koorts te behandelen.

Witte azijn is een ander type van azijn dat gebruikt kan worden om bepaalde symptomen op natuurlijke wijze te behandelen. Witte azijn kan ook gebruikt worden bij de behandeling van keelpijn. Een mengsel van een soeplepel witte azijn en acht ons warm water kan helpen. Gorgel hiermee elk uur en slik het mengsel in na het gorgelen. Azijn kan ook toegevoegd worden aan een verstuiver met water of aan een grote pot water. Het inhaleren van de stoom kan helpen bij congestie van de borst.

Je kan witte azijn inwrijven bij kleine snij- of schaafwonden, jeukende huiduitslag en insektensteken of –beten. Dit kan zelfs helpen bij een kwallenbeet of bij lichte zonnebrand. Witte azijn is ook nuttig bij de be-handeling van voetschimmel omdat het de ph-waarde in de huid verandert. Dompel de gehele voet onder in azijn en doe dat drie dagen na elkaar.

Witte azijn is een natuurlijke remedie bij een droge, jeukende huid en bij roos. Bij huidproblemen helpt een bad waaraan twee eetlepels azijn zijn toegevoegd. Bij roos kan je, na het wassen met shampoo, het haar spoe-len met een mengsel van een halve kop azijn en twee koppen water.

Ook teennagelschimmel kan behandeld worden met witte azijn. Gebruik een propje katoen, doorweekt met witte azijn, om het aangetaste gebied verschillende malen per dag te behandelen.

Toch is het goed voorzichtig te zijn bij de dagelijkse inname van eender welke azijn. De regelmatige inname van azijn kan schade veroorzaken aan het tandglazuur. Het is aan te raden azijn te verdunnen met water bij orale inname en de mond onmiddellijk daarna te spoelen. Poets echter niet meteen daarna je tanden aangezien dat het tandglazuur verder kan beschadigen. Wat je ook kan doen is een rietje gebruiken om te voorkomen dat de azijn een laagje vormt op de tanden. Azijn is ook erg zuur en kan maagzuur veroorzaken.

Onderzoek toont aan dat azijn, vanwege zijn zure aard, onbeperkt houdbaar is. Azijn moet dus niet gekoeld worden. Witte gedistilleerde azijn zal voor zeer lange tijd bijna onveranderd blijven. Sommige azijnsoorten vertonen veranderingen zoals het ontstaan van bezinksel of troebel worden. Dat heeft echter geen effect op de bruikbaarheid van de azijn.



Technorati Tags: No Tags