Main menu:

Site search



Categorie

Eucalyptusolie

Essentiële oliën – 10 Tips voor het gebruik van eucalyptusolie

Eucalyptus is meer dan de kunstige stam met bladeren die je aantreft bij muurdecoratie en andere artisanale ambachten. Hoewel deze decoraties een frisse geur en een aantrekkelijk accent aan uw huis toevoegen, is eucalyptus ook beschikbaar als een essentiële olie waaruit u andere voordelen kan halen. Eucalyptusolie is een heldere en lichte olie met een frisse, verkoelende en verzachtende werking en een zacht aarde-aroma. De olie van de eucalyptus wordt meestal gebruikt om huidirritaties te behandelen, zoals insectenbeten, blaren, irritaties en andere wonden. Eucalyptusolie wordt ook wijd en zijd gebruikt om congestie, ademhalingsnood en andere medische problemen te behandelen. Druk op de sinussen kan op natuurlijke wijze verlicht worden door de slapen en het ‘derde oog’ –de overgang van de neus naar het voorhoofd- te masseren met een druppel eucalyptusolie. Let er daarbij zorgvuldig op contact met de ogen te vermijden. Eucalyptusolie, toegevoegd aan massage-olie, helpt ook bij pijnlijke spieren. Is het niet verbazend wat één klein plantje kan bewerkstelligen?

Essentiële oliën zijn zeer complex en men noemt ze wel eens de „levenskracht“ van de plant waaruit ze worden gewonnen. Deze essentiële oliën zijn opgeslagen in de cellen, kanalen en klierhaartjes  van de plant, die via de bloemen, door de bladeren, de stam en de schors uitmonden in de wortels. Dergelijke planten worden vaak beschouwd als een geschenk van Moeder Aarde om ons te voorzien van unieke geneeskracht. Essentiële olie biedt grote voordelen aan elk menselijk wezen door zijn beschermende, regenererende en bedwelmende werking. Een essentiële olie is hoogst geconcentreerd en zeer krachtig. Deze geconcentreerde essentiële oliën kunnen honderden moleculaire componenten bevatten die erop afgestemd zijn een assortiment van reacties in het menselijke lichaam op te wekken. Slechts één of twee druppels van een essentiële olie kunnen opmerkelijke resultaten opleveren, daarom is het zeer belangrijk is om deze essentiële oliën enkel te gebruiken volgens de aanwijzingen.

U zou altijd uw arts of aromatherapeut moeten raadplegen voorafgaand aan het gebruik van OM HET EVEN WELKE essentiële olië, vooral als u zwanger bent of wanneer u bepaalde medische problemen hebt. Hier volgen tien tips voor het gebruik van eucalyptusolie:

1. Eucalyptusolie kan gebruikt worden als een antiseptische gorgeldrank.
2. Eucalyptusolie kan stimulerend werken en de hartactiviteit vergroten.
3. Eucalyptusolie kan uitwendig toegepast worden om kroep en andere keelproblemen te behandelen.
4. Eucalyptusolie kan toegevoegd worden aan katheterolie om urethrale katheters te smeren en te steriliseren.
5. Dierenartsen gebruiken eucalyptusolie voor de behandeling van griep bij paarden.
6. In de dierengeneeskunde blijkt eucalyptusolie ook effectief te zijn bij de behandeling van hondenziekte en van dieren die lijden aan bloedvergiftiging. Eucalyptusolie kan ook helpen bij het bestrijden van parasieten.
7. Eucalyptusolie wordt wijd en zijd gebruikt door inheemse volkeren als remedie voor koorts, astma, kinkhoest en andere ziektes.
8. Eucalyptusolie werkt vochtafdrijvend bij waterzucht.
9. Eucalyptusolie verdrijft kwalijke luchtjes en werkt opwekkend wanneer het plaatselijk wordt aangebracht bij aandoeningen waarbij er sprake is van slecht ruikende slijmafscheiding, zoals bij vaginale ontstekingen, gonorrhoe, bloedvergiftiging, gangreen en kankergezwellen.
10. Eucalyptus kan, bij uitwendige toepassing, verlichting brengen bij verschillende aandoeningen van de luchtwegen.

Wanneer eucalyptusolie in hoge dosissen inwendig gebruikt wordt, kan het de nieren irriteren en het zenuwstelsel verstoren door het ademhalingsstelsel te blokkeren. Eucalyptus mag, zoals alle essentiële oliën, enkel worden gebruikt volgens de aanwijzingen om mogelijke overdosissen te vermijden die zeer schadelijk kunnen zijn. Symptomen van een overdosis zijn: slaperigheid, stuiptrekkingen, spierzwakte, oppervlakkige of snelle ademhaling, moeilijkheden bij het slikken, buikpijn, diarree, braken en duizeligheid. Als het vermoeden van een overdosis bestaat, bel dan onmiddellijk een plaatselijk antigifcentrum voor advies. Vermeld leeftijd, gewicht en toestand van de patiënt, samen met de naam van het product en -indien mogelijk- de ingrediënten en hun hoeveelheid. Er kan ook gevraagd worden om hoe laat en in welke hoeveelheid de dosis werd genomen. Al deze vragen zijn nodig om u zo goed mogelijk bij te kunnen staan.  Als men u aanraadt om naar een eerste hulp dienst te gaan, neem dan zeker het flesje mee. U kunt het antigifcentrum op elk tijdstip bellen.

 



Technorati Tags: No Tags