Main menu:

Site searchCategorie

Hakomi

De kunst van Hakomi

Wat is het resultaat wanneer je de Oosterse tradities van geweldloosheid en aandachtzaamheid combineert met de zeer effectieve en unieke Westerse methodologie? Dan ontstaat de wonderlijke kunst van Hakomi. Wat gebeurt er wanneer de gewoontepatronen en de structuren van je lichaam een krachtige poort naar de kern van je onderbewustzijn worden? Dan ervaar je de wonderen van Hakomi. Deze experimentele vorm van lichamelijke psychotherapie wordt gebruikt als een methode om toegang te verkrijgen tot de kern van iemands onderbewustzijn en om veilig te kunnen reizen van het onderbewustzijn naar het bewustzijn. Eenmaal bewust, kan het kernmateriaal opnieuw geëvalueerd worden en, indien nodig, ook effectief getransformeerd worden. Zo kan iemand nieuwe dimensies van bewustzijn integreren en zich een meer doeltreffende en bevredigende levensstijl eigen maken. Tijdens het proces van Hakomi wordt er een helende en liefdevolle relatie tussen cliënt en therapeut tot stand gebracht. Er is een diepe vertrouwensrelatie nodig om de effectiviteit van de Hakomi-therapie te bevorderen.

Wat er zich afspeelt tussen cliënt en therapeut bij de Hakomi-therapie, berust op een systeem van lichaamsgerichte psychotherapie gebaseerd op de principes van geweldloosheid en de eenheid van geest en lichaam. Deze methode werd ontwikkeld door Ron Kurtz en zijn medewerkers van het Hakomi-instituut in Boulder (Colorado).

De Hakomi-therapie is in hoofdzaak gebaseerd op slechts enkele veronderstellingen. We creëren ons eigen leven: in elke fase van ons leven - van bij het begin via de kindertijd tot we volwassen zijn -  geven we betekenis aan bepaalde ervaringen. Deze ervaringen hebben betekenis voor ons en voor de wereld. De beslissingen die we in het leven nemen, kunnen in het onderbewustzijn een eigen leven gaan leiden en zo onze aannames of overtuigingen over de wereld en over onze plaats in de wereld gaan bepalen. Ze kunnen zelfs invloed hebben op hoe we ons voelen, wat we denken, hoe we creëren, reageren, ontwikkelen en handelen. De vaste overtuigingen die we hebben, kunnen in de weg staan van ons vermogen natuurlijk te functioneren en kunnen de manier waarop we leven beïnvloeden: dat kan gebeuren wanneer we ons karaktereigenschappen en gewoonten eigen maken die erop gericht zijn gevoelens van gebrek aan goedkeuring, veiligheid, aandacht en affectie te ontkennen. Het enige doel van Hakomi-therapie is om een spontaan, liefdevol, open en springlevend menselijk wezen te worden dat op eigen benen kan staan in de wereld.

De Hakomi-therapie legt met een aantal principes de nadruk op menselijke interactie, vooral helende of therapeutische interactie. Enkele van deze principes zijn: geweldloosheid, aandachtzaamheid en de eenheid van lichaam en geest. Deze principes zijn van wezenlijk belang in de Hakomi-therapie.

Geweldloosheid is met mededogen aanvaarden dat je zelfverdedigingsmechanismes ontstaan vanuit het verlangen fysieke, mentale en emotionele pijn te vermijden. Door langzaam te bewegen, zonder oordeel, en door je verdedigingsmechanismes te aanvaarden, kan je de ruimte in jezelf creëren voor een zeer krachtig en persoonlijk helingsproces dat zich op natuurlijke wijze zal ontvouwen.

Aandachtzaamheid is naar binnen kijken en je bewust worden van je sensaties en gevoelens; het is vertrouwen hebben in de momenten waarop je een levend voorbeeld bent voor jezelf van de manier waarop je je eigen lichaam en geest organiseert. Door je meditatief te richten op je fysieke en mentale ervaringen, kan je een nieuw licht van bewustzijn laten schijnen op de onbewuste processen in jezelf. Dat nieuwe bewustzijn kan toegang geven tot de diepe onderbewuste overtuigingen die je sturen en kan daarin veranderingen teweegbrengen.

De eenheid van lichaam en geest betreft onze pijnlijke ervaringen als lichamelijke wezens; we leven in een lichaam met bepaalde energetische beperkingen, spierspanningen en begrensde beweginsmogelijkheden. Het proces van het fysiek aanvaarden van jezelf zal ook dienen als een anker voor de vaste overtuigingen die je gedrag, gevoelens en gedachten regelen. Hakomi-therapeuten kunnen speciale technieken gebruiken om toegang te krijgen tot onderbewuste informatie zodat ze hun cliënten kunnen ondersteunen in het proces van het beter begrijpen van zichzelf.

Alle Hakomi-technieken zijn zeer effectieve hulpmiddelen om verlichting te brengen bij emotionele en lichamelijke spanningen, van onderbewuste overtuigingen tot standpunten die je gedrag sturen of je reacties bepalen. Het menselijke lichaam zit letterlijk gevangen in een harnas van onbewuste verdedigingsmechanismes. De lessen van Hakomi-therapeuten zijn zeer krachtig; de cliënt leert op een aangename manier zijn lichaam en geest te erkennen, zich te bevrijden van pantsers en op een meer comfortabele, spontane en effectieve manier te handelen en uit te wisselen.

Hakomi is een aanrader voor iedereen, of je nu jezelf wil vinden of jezelf verbeteren. Hakomi biedt je een bijzondere methode om te werken aan je fysieke, emotionele en spirituele welzijn.

 Technorati Tags: No Tags