Main menu:

Site search



Categorie

Macrobiotisch Dieet En Voedingsregels

Je bent wat je eet - de grondbeginselen van het macrobiotisch dieet.

Het macrobiotisch dieet is gebaseerd op de stelling dat voedsel en de kwaliteit hiervan een grotere invloed heeft op je leven dan men wel denkt. Aanhangers van het macrobiotische dieet geloven dat voedsel niet alleen een invloed heeft op hun gezondheid maar ook op hun algemeen welzijn. Ze vinden dat natuurlijk voedsel dat zo min mogelijke bewerkingen onderging veruit de beste keuze is. Daarenboven dwepen ze bij de traditionele bereidingsmethodes en genieten zij van hun kookkunst, zowel voor zichzelf als bij het koken voor vrienden of familie.

Letterlijk vertaald betekent macrobiotisch: “goed leven”. Wetenschappers en artsen over de hele wereld associëren macrobiotiek met een harmonieus leven door een simpel en gebalanceerd dieet te volgen. In 1920 verklaarde George Ohsawa, de grondlegger van de moderne macrobiotiek, dat hij zichzelf van een zware ziekte had genezen door zijn eetgewoontes aan te passen.

Ohsawa geloofde in de Chinese filosofie van Yin en Yang. Yin stelt de buitenwaarts draaiende centrifugale beweging voor terwijl Yang de binnenwaarts draaiende centripetale beweging voorstelt.
Yin en yang zijn altijd elkanders tegengestelden waarbij yin staat voor zoet, koud en passief terwijl yang staat voor zout, warm en agressie. In het macrobiotische dieet moeten yin en yang steeds in evenwicht zijn om en goede gezondheid na te streven.

Ook de voedingsstoffen worden onderverdeeld volgens yin en yang. Deze verdeling is gebaseerd op hoeveelheid, smaak en hun effecten op het lichaam.

Granen en groenten worden beschouwd als zijnde neutrale voedingsstoffen. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht tussen yin en yang en vormen daarom een belangrijke groep in het dieet.

In een macrobiotisch dieet moeten alle voedingsstoffen op een natuurlijke organische wijze geteeld zijn. Volle granen zoals gerst, bruine rijst, haver, gierst, rogge, boekweit en tarwe vormen de basis van een macrobiotisch dieet. Alhoewel zij 50 tot 60% van de voedingsstoffen vertegenwoordigen, zijn ook kleine porties brood en pasta gemaakt van gezuiverde bloem toegestaan.

Verse groenten maken 25 tot 30% uit van het macrobiotische dieet. Broccoli, groene kool, bloemkool, raapjes, radijs, uien, pompoen en peulvruchten vromen de basisgroenten. Deze groenten kunnen één tot tweemaal per week worden afgewisseld of aangevuld met ijsbergsla, selderij, champignons, groene boontjes en peultjes. Alle groenten worden steeds gestoomd of gewokt in maïsolie of sesamolie.

5 tot 10% van het voedsel wordt gevormd door zeegroenten en bonen. Kekererwten, zwarte bonen, tofu en linzen worden aangeraden. Zeegroenten zijn dan weer rijk aan vitaminen en mineralen en daarvoor mogen ze niet ontbreken in het macrobiotische dieet.

Soepen en bouillons vormen eveneens 5 tot 10% van het dieet. Sojabonen, bonen en andere groenten mogen hierin niet ontbreken.

Verse vis zoals heilbot, kabeljauw en schol staat wekelijks op het menu. Ook zaden en noten mogen niet ontbreken. Macrobiotische smaakmakers zijn rijstsiroop, mout van gerst. Ook bruine rijstazijn, sojasaus en zeezout worden gebruikt om graan- en soepgerechten op smaak te brengen.

Iemand die een macrobiotisch dieet volgt, hoeft alleen maar te drinken als hij/zij dorst heeft. Theïne en aromatische toevoegingen zijn uit den boze. Groene thee of thee getrokken van geroosterde granen of het blad van paardenbloemen wordt aangeraden en uiteraard gewoon zuiver water.

Eieren en zuivelproducten worden een sterke yangwaarde gegeven. Daarentegen bevatten chocolade, geraffineerde suikers, tropische vruchten, koffie, fruitsappen en hete specerijen vooral yin eigenschappen. Aangezien het macrobiotische dieet altijd probeert om uitersten te vermijden, wordt er aangeraden deze producten zo weinig mogelijk te gebruiken, maar te streven naar evenwichtige balans. Ook voedsel met toegevoegde kleur- en smaakstoffen dienen te worden vermeden.

Het macrobiotische dieet is dan ook eerder een levenswijze waarin zowel evenwichtige voeding als de natuur centraal staan.