Main menu:

Site searchCategorie

Qi Gong Geheimen

Heel jezelf – De geheimen van Qi Gong

De moderne geneeskunde wordt constant in vraag gesteld door de methodes van de alternatieve geneeskunde, vooral dan wanneer de moderne geneeskunde de patiënt niet schijnt te kunnen helpen. Qi Gong is een methode om jezelf te helen door het ontdekken van de innerlijke geografie van je lichaam, door je bewust te worden van je lichaam en invloed te kunnen uitoefenen op je lichaamsfuncties, dat alles met het doel jezelf te helen. 

Op dieet zijn kan lijken op een eeuwig gevecht. Wanneer mensen ernaar streven gewicht te verliezen, kan het frustrerend zijn wanneer de resultaten op zich laten wachten of wanneer er helemaal geen resultaat is. Gewichtsschommelingen kunnen onverdraaglijk zijn wanneer je er echt naar verlangt af te vallen en je voedingsgewoonten aan te passen. Meestal wordt er bij het volgen van een dieet enkel aandacht besteedt aan het veranderen van je voedingspatroon, zonder daarbij ook te werken aan het verhogen van je zelfbewustzijn. Door je voedingspatroon te veranderen, kan je soms onbewust voedsel uit je menu schrappen dat je wel nodig hebt of gewoon lekker vindt. De meeste diëten stimuleren je niet te ontdekken wat werkelijk goed voor je is. Er bestaat niet zoiets als hét dieet. En hier komt Qi Gong om de hoek kijken: Qi Gong werkt ondersteunend en doet een beroep op je eigen verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van de kennis van hoe je lichaam werkt. Qi Gong geeft voeding aan wie je bent terwijl een dieet juist allerlei dingen verbiedt.

De kennis en het beoefenen van Qi Gong onthult het vermogen van het lichaam zichzelf in balans te brengen zodat je in staat bent zelf controle uit te oefenen over je gewicht en je gezondheid. Door dagelijkse eenvoudige oefeningen te doen, kan je je spijsvertering aanzienlijk verbeteren, je metabolisme verhogen en zo gewichtsverlies stimuleren. Qi Gong-studenten leren in de oefeningen hoe ze houding, zwaartekracht, ademhaling, geest en beweging op elkaar af kunnen stemmen om zo de Qi of vitale levenskracht te zuiveren. Wanneer de Qi in balans is, zijn alle systemen van het lichaam op elkaar afgestemd waardoor de spijsvertering en het metabolisme bevorderd worden en ziektes verdwijnen. Het is bewezen dat Qi Gong, een zelfhelende methode die afkomstig is uit China, de spijsvertering en de algemene gezondheid van de beoefenaars verbetert. De efficiëntie van Qi Gong wordt ook erkend in de Verenigde Staten door het Nationaal Centrum voor complentaire en alternatieve geneeskunde van de NIH en momenteel wordt er verder onderzoek gedaan naar de lange-termijn-effecten van Qi Gong op gewichtsverlies.

Tegenwoordig verteren de meeste mensen hun voedsel onvoldoende, het voedsel blijft te lang in de darmen zitten waar het stagnaties veroorzaakt en zo voor problemen zorgt. Het beoefenen van Qi Gong kan de spijsvertering stimuleren en spijsverteringsproblemen effectief verbeteren. Bij regelmatige beoefening van Qi Gong kan je eten wat je wil en toch je ideale gewicht behouden. Gewichtsverlies is niet enkel afhankelijk van wat je eet, maar ook van hoe het voedsel opgenomen en verteerd wordt door je lichaam.

Hier volgen enkele oefeningen, die wanneer ze regelmatig beoefend worden na elke maaltijd, je spijsvertering opmerkelijk kunnen verbeteren en gewichtsverlies stimuleren.

Oefening 1
Breng beide handen,met de handpalmen naar de vloer gericht, ter hoogte van je zonnevlecht (de maagstreek). De vingers wijzen naar elkaar toe en raken elkaar bijna. Begin dan zachtjes je handen weg van je lichaam te bewegen, parallel met de zonnevlecht. Het is mogelijk dat je het gevoel krijgt iets uit je zonnevlecht te trekken alsof de toppen van je vingers door een elastiek met elkaar verbonden zijn. Probeer je dit voor te stellen en dan je handen zover mogelijk van elkaar weg te bewegen zonder het gevoel van de verbinding te verliezen. Blijf in deze positie tot je het gevoel hebt de verbinding te verliezen en keer dan terug naar de vertrekpositie. Het terugkeren naar de startpositie hoeft geen inspanning te kosten, laat het natuurlijk gebeuren. Wees niet gerust als je aanvankelijk niets gewaar wordt. Hoe meer je de oefening doet, des te groter is de kans dat je zonder moeite iets zal voelen.

Oefening 2
Herhaal oefening 1, maar breng deze keer je handen naar de verschillende zones van je middengebied. Er zijn eigenlijk vijf zones die je kan behandelen na het eten: de zonnevlecht (maagstreek), het gebied tussen de navel en de zonnevlecht, de navel, het gebied onder de navel en de maagstreek boven het schaambeen. Wanneer je werkt in de lagergelegen zones, kan je je handen ook omdraaien zodat de handpalmen naar boven wijzen. Dat gebeurt normaal ter hoogte van de navel maar je kan het doen op elk moment zolang het maar comfortabel aanvoelt.Technorati Tags: No Tags