Main menu:

Site searchCategorie

Reflexologie

Meer energie met reflexologie

Reflexologie wordt al sinds vele eeuwen toegepast. De methode van reflexologie, of zone-therapie, gaat terug tot het oude Egypte, India en China. Er werden zelfs bewijzen van reflexologie teruggevonden in Egyptische graven. Reflexologie werkt stimulerend door het uitoefenen van druk op bepaalde delen van handen en voeten. Olie, lotion of crèmes worden niet gebruikt bij reflexologie. De druk die wordt uitgeoefend, verbetert de circulatie en bevordert de algemene gezondheid. De meest gebruikte vorm van reflexologie gaat 125 jaar terug in Europa en Rusland.

Omdat handen, voeten en oren erg gevoelig zijn, wordt er aangenomen dat het uitoefenen van druk op deze gebieden gunstig is voor de lichamelijke gezondheid. Er wordt aangenomen dat deze methode 93% van 63 ziektes effectief kan behandelen. Mensen die reflexologiesessies ondergaan, getuigen dikwijls van fysieke en emotionele verbeteringen. Ze ervaren een groter gevoel van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen.

Er worden vele voordelen van reflexologie gerapporteerd. Deze methode kan de stress van het werk of de thuissituatie verminderen en een algemeen gevoel van ontspanning opwekken. Deze vorm van massage dient ook om pijn in nek, schouders en onderrug te verminderen en soms zelfs te elimineren. Reflexologie verbetert ook de circulatie in het lichaam. Een ander voordeel van regelmatige sessies reflexologie is een algemeen gevoel van welbehagen, een betere gezondheid en minder stress.

Er is aangetoond dat reflexologie de pijn of het ongemak van een groot aantal medische symptomen kan verminderen. Reflexologie helpt bij rugpijn, lichte hoofdpijn en migraine, menstruele krampen, verrekte spieren, slaapstoornissen en artritis. Sommige patiënten getuigen dat reflexologie ook helpt bij onvruchtbaarheid. Reflexologie kan veilig en effectief toegepast worden bij bijna iedereen, ook baby’s en kinderen, zwangere vrouwen, zieken en ouderen.

Reflexologie is een natuurlijke methode om het lichaam tegelijkertijd te stimuleren en te ontspannen. Vele mensen die reflexologie ondergaan, getuigen van een onmiddellijke verlichting van stress of pijn tengevolge van medische problemen.

De technieken van reflexologie zijn eenvoudig en gemakkelijk aan te leren. Vele mensen kunnen de techniek leren en thuis of op het werk toepassen. Op vele plaatsen worden lessen aangeboden, zelfs online, om de basistechnieken van reflexologie te leren. Ook boeken en video’s  kunnen advies geven over de basistechnieken van reflexologie. In gespecialiseerde winkels kan je speciale sokken en handschoenen vinden met bijhorende reflexologiekaarten van handen en voeten.

In een traditionele reflexologiecursus zullen studenten de basistechnieken van reflexologie leren en ook de basistechnieken voor handen en oren. Soms wordt ook de anatomie van de onderste ledematen, inclusief beenderen en spieren, aangeleerd. Ook massagetechnieken en correctie-oefeningen zitten vaak in het lespakket.

Hoewel niemand er zeker van is hoe reflexologie werkt, bestaan er enkele theorieën. Een daarvan is de theorie van de zenuwbanen. Deze theorie stelt dat er een verbinding bestaat tussen delen van het lichaam en bepaalde drukpunten op voeten, handen en oren. Wanneer een bepaald drukpunt gemasseerd wordt, zal dat invloed hebben op dat deel van het lichaam dat ermee in verbinding staat. Dit is de meest aangenomen theorie over de werking van reflexologie.

Een andere theorie is de theorie van de meridianen. Deze zegt dat er minstens veertien energiebanen of meridianen door het lichaam stromen. Op deze meridianen liggen honderden drukpunten waarvan sommige op handen en voeten. Het uitoefenen van druk op deze punten creëert een gevoel van welbehagen.

Er is ook de techniek van de verticale en horizontale zones. Deze techniek verdeelt het lichaam in tien wijde, verticale zones of vier horizontale zones. Elk lichaamsdeel valt in één van die zones. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op een bepaald lichaamsdeel is dat voordelig voor die bepaalde zone.

Professionele reflexologiesessies duren veertig minuten tot een uur. Een sessie vindt meestal plaats in een stoel met de voeten omhoog. Er wordt gebruik gemaakt van handen en duimen om probleemgebieden van het lichaam te behandelen. Na een sessie voelt de patiënt zich meestal comfortabel en ontspannen. Soms worden ook aromatherapie en ademhalingstechnieken gebruikt in combinatie met reflexologie om een diepere ontspanning en betere circulatie te stimuleren.Technorati Tags: No Tags