Main menu:

Site searchCategorie

Shiatsu Massage

Magische vingers – Vijf voordelen van shiatsumassage

Shiatsumassage, ook bekend als acupressuur, is een drukpuntmassage waarbij druk wordt uitgeoefend met de vingers. Deze vorm van massage helpt om de energiestroom in het lichaam te reguleren. Tijdens een shiatsumassage wordt er druk uitgeoefend op het lichaam met de duim, de vingers, de handpalmen of de voeten. Dit type van massage bevordert een diepe ontspanning, verhoogt het energiepeil en helpt het lichaam zijn evenwicht te vinden.

De geschiedenis van shiatsu gaat terug tot het Oude China. Daar werden de principes van shiatsu toegepast in de medische filosofie en praktijk. Shiatsu werd ontwikkeld rond 530 voor Christus. Later werd shiatsu ook bekend in Japan, Zuid-Oost-Azië en Korea waar het wijd en zijd beoefend werd. In de 20ste eeuw werd shiatsu gebruikt voor het behandelen van eenvoudige spierproblemen en bekwamen de shiatsutherapeuten een li-centie. Shiatsu werd in de zeventiger jaren populair in de Verenigde Staten, Europa en Australië.

Een shiatsumassage duurt veertig minuten tot een uur. Meestal vindt de massage plaats op een foeton (mat) op de vloer. Deze vorm van massage begint met zachte strekkingen en manipulaties van de huid om de energiestroom te stimuleren en de spieren te ontspannen. Afhankelijk van de behoeftes van de ontvanger kan de massage zeer zacht en kalmerend zijn of eerder met stevige druk worden uitgevoerd, maar het mag echter nooit pijnlijk zijn. Acupressuur massages worden meestal uitgevoerd met een snelle draaiende beweging met middelmatige druk. De massages kunnen vijf tot vijftien minuten duren en maken gebruik van technieken zoals wrijven, kneden, trommelen en vibreren.

Vandaag worden shiatsu niet enkel gebruikt ter ontspanning maar om een grote variëteit van ziektes en symptomen te behandelen. Nu volgen vijf voordelen van shiatsumassage.

Huid
Shiatsumassage of acupressuur stimuleert de circulatie in de haarvaten van het zachte huidweefsel. De massage bevordert ook de afscheiding van de talgklieren en houdt de huid vochtig en zacht. Dat geeft de huid elasticiteit en voorkomt rimpelvorming. Een shiatsumassage bevordert een mooie en glanzende huid door het verbeteren van de bloedcirculatie.

Gewrichtsreumatiek en spierpijn
Shiatsu en acupressuurmassages kunnen de symptomen van artritis verlichten. Gewrichtsreumatiek is een chronische ontsteking van het lichaamsweefsel en tast de smering van de gewrichten aan. Deze ziekte treft één procent van de wereldbevolking. Shiatsu, uitgevoerd op handen en voeten, is erg effectief bij het behandelen van artritis. Massagedruk kan ook rechtstreeks op plaatsen met gewrichtsreumatiek worden toegepast. Shiatsu kan ook gebruikt worden om de algemene conditie van spieren in het hele lichaam te verbeteren. Shiatsu bevordert de lenigheid van de spieren en voedt de spieren door het stimuleren van de circulatie. Het is ook effectief om spierpijn te verminderen.

Migraine
Migraine wordt meestal veroorzaakt door het snelle verwijden en vernauwen van de bloedvaten in de hersenen waardoor irritatie en pijn ontstaan. Gebruikelijke symptomen van migraine zijn misselijkheid, gevoeligheid voor licht en geluid, zwakte, gevoelloosheid en problemen met zicht. Migraine kan veroorzaakt worden door weersveranderingen, stress, honger, voedsel dat nitraten bevat en soms ook door caffeïne. Shiatsumassage helpt bij migraine door het lichaam te ontspannen en de bloedstroom en de circulatie in het lichaam te verbeteren.

Zwangerschap
Shiatsumassage wordt al duizenden jaren gebruikt om vrouwen te ondersteunen bij hun maandelijkse cyclus en symptomen zoals menstruele krampen en depressies te verlichten. Deze vorm van massage wordt ook al jaren gebruikt bij zwangerschap. Shiatsu kan vrouwen helpen bij de bevalling en kan ervoor zorgen dat een baby zich draait in de buik van de moeder. Het kan de bevalling opwekken bij vrouwen die overtijd zijn en helpen bij ochtendmisselijkheid en zwellingen die dikwijls optreden tijdens een zwangerschap.

Circulatie en spijsvertering
Shiatsumassages kunnen een gunstige invloed hebben op de circulatie en de spijsvertering. Een zachte massage kan de circulatie verbeteren en de cellen van het hele lichaam voeden. Een massage werkt voordelig op de spijsvertering: het stimuleert de vertering van voedsel en de uitscheiding van afvalstoffen. Een shiatsumassage verbetert ook het weerstandsvermogen door energiereserves op te bouwen en ondersteunt het metabolisme en de uitscheiding.

Je kan de basistechnieken van shiatsu gemakkelijk thuis leren met behulp van een boek of video. Het oefenen van de basistechnieken thuis kan ook enorme voordelen hebben. Wanneer je op zoek bent naar een shiatsubeoefenaar, kijk dan uit naar iemand die minstens drie jaar ervaring heeft.
Het is ook belangrijk dat je je comfortabel voelt bij de verstrekker van de massage. Een shiatsusessie duurt dertig tot negentig minuten en kost 20 tot 80 dollar, afhankelijk van de ervaring van de beoefenaar.Technorati Tags: No Tags