Main menu:

Site searchCategorie

Vijf Redenen Om Biologisch Voedsel Te Kopen

Vandaag de dag maken mensen duidelijk bewustere keuzes bij het aankopen van voedsel voor zichzelf of hun familie. Biologisch geteeld voedsel wint aan populariteit nu vele mensen kiezen voor een bewustere en gezondere levensstijl. Biologische boeren dragen hun steentje bij aan het behoud van de kwaliteit van ons ecosysteem en aan het verbeteren van onze gezondheid door voedsel te verbouwen op een natuurlijke manier. Biologisch geteeld voedsel verschaft ons natuurlijk, gezond, puur en smaakvol voedsel, vrij van schadelijke chemicaliën en pesticiden. Conventioneel geteeld voedsel bevat meestal meer pesticiden dan biologisch geteeld voedsel. Pesticiden kunnen veel schade toebrengen aan de gezondheid.

Hier volgen vijf redenen om te kiezen voor biologisch geteeld voedsel:
1. Biologisch voedsel is vrij van additieven en bewaarmiddelen en heeft daarom meer smaak, het smaakt ook puur.
2. Het kopen van biologisch geteeld voedsel draagt bij tot het behoud van het ecosysteem door de afhankelijkheid van niet-vernieuwbare bronnen te reduceren.
3. De biologische sector promoot gezonde landbouwgrond en steunt kleine familiebedrijven die biologisch voedsel produceren.
4. Het verbouwen van biologisch voedsel zorgt ervoor dat watervoorraden vrij blijven van chemicaliën en dat boeren en andere arbeiders in die sector niet in contact komen met schadelijke stoffen en pesticiden.
5. Biologisch geteeld voedsel is uiterst geschikt en veilig voor kinderen omdat het vrij is van schadelijke pesticiden.

Denk er de volgende keer wanneer je gaat winkelen eens aan welke voordelen biologisch geteeld voedsel jou en je familie kan bieden. Vergelijk voedsel dat biologisch-dynamisch geteeld werd met voedsel dat behandeld werd met giftige pesticiden en andere chemicaliën. Zou je voedsel kopen waarvan je weet dat het doortrokken is geweest van schadelijke chemicaliën? Misschien zou je er vroeger nooit bij hebben stilgestaan, maar we leven tegenwoordig in het informatietijdperk en mensen worden zich meer en meer bewust van wat hun lichaam allemaal binnenkrijgt. Nu zijn mensen beter geïnformeerd over hoe voedsel geteeld en geproduceerd wordt en hebben mensen de mogelijkheid bewustere keuzes maken.

Enkele aanraders uit het biologische aanbod zijn appels, druiven, nectarines, peren, perziken, frambozen, aardbeien, paprika’s, selderij, aardappelen en spinazie. In het biologische aanbod vindt je ook eieren, kaas, yoghurt, ijs, melk, sappen, brood, soep, vlees, noten, pasta en babyvoedsel.

De term biologisch verwijst naar de manier waarop landbouwprodukten, zoals plantaardige vezels en voedsel, geproduceerd en geteeld worden. Het ecologische systeem hangt af van de rijkdom van de bodem om planten te kunnen voortbrengen die sterk genoeg zijn om ziektes en andere plagen te weerstaan. Biologische landbouw houdt in dat het gebruik van chemicaliën en giftige stoffen verboden is en dat er enkel gewerkt wordt volgens milieuvriendelijke methodes die de natuur respecteren.
Bij het kweken van vee worden preventieve maatregelen gebruikt om de dieren produktief en gezond te houden aangezien het gebruik van antibiotica verboden is. Ook genetisch gemanipuleerde organismen zijn streng verboden in de biologische produktie.

Er zijn drie categorieën die in aanmerking komen voor een biogarantie-label:

1. 100% biologisch – betekent dat het produkt enkel biologische ingrediënten bevat.
2. Biologisch geteeld – betekent dat het produkt uit minstens 95% biologische ingrediënten bestaat en dat de overige 5% aan strenge normen voldoet en geen genetisch gemanipuleerde organismen bevat.
3. Geteeld met organische ingrediënten – betekent dat het produkt voor niet minder dan 70% uit biologische ingrediënten bestaat en dat de overige 30% aan strenge normen voldoet en geen genetisch gemanipuleerde organismen bevat.
Het krijgen van een biogarantie-label is onderhevig aan strikte voorschriften. Een produkt kan pas als biologisch gelabeld worden wanneer het voor minstens 95% uit biologische ingrediënten bestaat. Voedsel dat minder dan 70% biologische ingrediënten bevat kan geen aanspraak maken op de vermelding “biologisch” op de verpakking, maar kan wel de specifieke biologische ingrediënten op de zijkant van de verpakking vermelden. 

De belangrijkste drempel voor het kopen van biologische produkten is voor vele consumenten de prijs. Gezond eten is soms duurder dan het eten van chemisch behandeld voedsel. Stilaan echter wint de biologische voedselindustrie aan belang en is er een groter en gevarieerder aanbod waardoor de prijzen scherper en bijgevolg aantrekkelijker worden.
We hebben allemaal de verantwoordelijk voor onszelf en onze familie om gezond te blijven door gezond te eten en het zou geen te grote moeite mogen zijn dat te doen.Technorati Tags: No Tags